Oanvänt p-hus kan bli nästa kulturhus eller hotell

Parkeringsgarage har ofta väldigt bra lägen, lite som bankkontor hade förut. Att i ”bästa läge” förvara stillastående fordon kanske är ett minne blott om några år med elsparkcyklar och självkörande bilar. Att konvertera garage till bostäder eller kontor görs och har gjorts tidigare. Att flytta upp bilar från gatunivå eller spränga in parkeringsplan mellan kontor och bostäder är andra varianter. Curbed.com har skrivit flera artiklar om detta. (Tack Christoffer Börjesson för tipset om sajten.)

Bästa läget och bästa utsikten kan nyttjas bättre än för att parkera bilar, vilket man gjort med Klunkerkranich i Berlin. Livekonserter och bar hela sommaren.
I London har communityn Peckham Levels blivit till efter en konvertering av ett underutnyttjat parkeringsgarage.  Och biltillverkaren Mini, som numer också satsar på boende och stadsutveckling, har börjat se på garage med nya ögon.

Jag hoppas bara att man tar bättre vara på de fantastiska strukturer som en del parkeringsgarage faktiskt är. I London finns ännu (byggnadsställningarna är uppe och rivningen är i gång) ett helt superbt exempel på brutalism och funktion – Welbeck Car Park designat för Debenhams 1971. Trots att många försökte rädda detta garage och att det till och med kom in förslag på hur man kunde konvertera till ett hotell – med bevarad fasad– är det nu på väg att ersättas av en rätt ordinär glas-och-stål-konstruktion. Det var kanske läget som var dess största fiende, runt hörnet från Oxfordstreet, vid just Debenhams?